Slovenský futbalový zväz (Úvodná stránka)

Vitajte na stránkach Slovenského futbalového zväzu.

 
 
 
 
 

October 22, 2014

Víťaz Fortuna ligy s novou trofejou, vyberú ju fanúšikovia

BRATISLAVA (SITA/TASR) - Predstavitelia SFZ a ÚLK predstavili projekt Cesta za trofejou Fortuna ligy

 
 
 
 
Z tlačovej konferencie Únie ligových klubov (ÚLK) o spoločnom projekte ÚLK, UFA Sports Slovakia a Slovenského futbalového zväzu "Cesta za trofejou Fortuna ligy". Na snímke zľava výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák, prezident ÚLK Ivan Kozák a generálny sekretár SFZ  Jozef Kliment.  Bratislava, 21. október 2014.

Únia ligových klubov (ÚLK), UFA Sports Slovakia a Slovenský futbalový zväz (SFZ) prichádzajú s novým projektom Cesta za trofejou Fortuna ligy. O podobe a dizajne novej trofeje pre víťaza najvyššej slovenskej futbalovej súťaže z piatich návrhov rozhodnú fanúšikovia hlasovaním.

"Hľadali sme cesty, ako priblížiť futbal k fanúšikom a aj fanúšikov aktívne zapojiť do futbalu. Jednoducho, aby mali priaznivci pocit, že ich naozaj potrebujeme a prišli na futbalové štadióny. Vyšla nám takáto akcia, ktorá nemá obdobu v histórii Únie ligových klubov. Má veľký rozmer, dosiaľ nikdy sa tatéto niečo neuskutočnilo. Sledujeme tým aj zvýšenie návštevnosti na futbalových stretnutiach," uviedol prezident ÚLK Ivan Kozák a pokračoval: "Som rád, že po júlovom nástupe nového vedenia ÚLK môžeme predstaviť nový projekt. Verím, že ho budeme hodnotiť ako úspešný."

Z piatich návrhov s názvami "Góóól", "Tvár vítazstva", "Stopy majstrov", "Cesty šampiónov" a "Esencia hry" si vyberú fanúšikovia jeden, ktorý sa im najviac páči. Svoj hlas môžu odovzdať prostredníctvom internetu na webe www.cestazatrofejou.sk, prvý hlas patril na utorkovej popoludňajšej tlačovej besede šéfovi ÚLK Ivanovi Kozákovi. Ten s najväčším počtom ponesie názov nového pohára pre držiteľa prvenstva vo Fortuna lige. Každý návrh trofeje má svoj príbeh a skicu, autorom je dizajnér Michal Žák, ktorý na tlačovej besede pripomenul: "Vytvorili sme päť konceptov. Každý typ futbalového fanúšika sa aspoň v jednom z nich bude vedieť nájsť."

Hlasovanie, ktoré sa začalo 21. októbra 2014, sa uzavrie 18. apríla 2015, aby sa do konca súťažného ročníka stihla vyrobiť nová trofej. Tá by mala byť z hliníka, na podstavci budú vygravírované aj názvy klubov, ktoré získali majstrovský titul od roku 1994. "Cena novej trofeje vrátane replík bude približne 10 - 15-tisíc eur. Víťazný slovenský futbalový klub síce prevezme originál, ale potom dostane repliku. Originál sa vystaví v sídle SFZ a ÚLK," doplnil informácie výkonný riaditeľ Únie ligových klubov Michal Mertinyák.

"Spolupráca a komunikácia s ÚLK je v konštruktívnom duchu. Túto myšlienku Únie ligových klubov sme podporili hneď od začiatku. SFZ sa bude podieľať nielen pri organizovaní a zabezpečovaní cesty putovania trofeje po štadiónoch a mestách, ale prispejeme aj finančnou čiastkou na samotnú výrobu trofeje. Keď zorganizujeme aj sprievodné akcie a ako ambasádorov využijeme nejakých bývalých hráčov - reprezentantov, tak to určite priláka deti. Myslím si, že je to spôsob, akým môžeme vzbudiť záujem. Ľudia si snáď nájdu vo väčšom počte cestu na futbalové štadióny," uviedol generálny sekretár SFZ Jozef Kliment.

"Pôvodná idea bola vo vnútri Únie ligových klubov. Rozhodli sme sa, že chceme prísť s projektom, ktorým dáme väčší priestor futbalovým fanúšikom, aby uchopili Fortuna ligu ako takú do vlastných rúk. V minulom súťažnom ročníku prebiehala podobná aktivita s názvom Trophy Tour aj v Česku a bola pomerne úspešná. My sme však išli úplne iným konceptom. Chceli sme vystavať cestu: cestu pre fanúšikov a cestu pre fanúšikov za trofejou. To bola naša idea, koncept sa tvoril približne mesiac. Následne sme spolu s agentúrou pripravili všetko podstatné a web, ktorý tento týždeň spúšťame," skonštatoval Michal Mertinyák a doplnil: "Začíname v piatok 24. októbra v Myjave o 14.00 h na Hlavnom námestí, následne budeme pokračovať v Dunajskej Strede, kde v tamojšom nákupnom stredisku predstavíme fanúšikom všetkých päť návrhov trofejí. Ďalšou zastávkou budú Košice. Postupne predstavíme projekt vo všetkých mestách, kde sa hrá Fortuna liga. Rodiny s deťmi a fanúšikovia v jednotlivých mestách sa môžu zapojiť nielen do aktivít a rôznych súťaží (napr. o najtvrdšiu strelu do radarovej bránky, autodráha, žonglovanie, atď.), ale aj zahlasovať za niektorý návrh trofeje."