September 30, 2015
SVETOVÝ DEŇ SRDCA 2015: Rady pre zdravé srdce
BRATISLAVA (SFZ/PAVEL MALOVIČ) - Svetový deň srdca, ktorý pripadol tohto roku na 29. septembra, vyzýva k ochrane srdca a prevencii srdcovocievnych ochorení.
Chorobám obehovej sústavy možno predchádzať fyzickou aktivitou a zdravou životosprávou, vhodne zvolená liečba už existujúcich ochorení zas zabraňuje ich postupovaniu, predlžuje život a zvyšuje jeho kvalitu. Základnou myšlienkou Svetového dňa srdca je zvýšiť verejné povedomie o rozpoznaní príznakov ochorení kardiovaskulárneho systému, pretože na toto ochorenie každoročne umiera približne 17,5 milióna ľudí.
10 tipov pre zdravé srdce
1. Redukujte tukové kalórie. Minimalizujte príjem nasýtených mastných kyselín z mäsa a tučných mliečnych výrobkov. Robte to ako Kréťania, ktorí každé ráno zjedia polievkovú lyžicu olivového oleja.
2. Jedzte jablká so šupkou. (Ale pozor, u dovozových druhov je veľmi pravdepodobné, že pred dlhým transportom boli výraznejšie chemicky ošetrené). Pektíny z jabĺk, ovsa, šošovice alebo fazule pomáhajú odstraňovať škodliviny z tela.
3. Pite zelený čaj. Pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu. Obsahuje aj látky, ktoré chránia pred infarktom. (Zelený čaj treba zalievať prevarenou vodou, ktorá má okolo 70 stupňov Celzia)
4. Šetrite soľou. Pri vysokom krvnom tlaku nemožno konzumovať viac ako 2,4 g soli denne. Menej býva naozaj viac.
5. Jedzte aspoň dvakrát týždenne morské ryby. Losos, tuniak, treska, slede obsahujú omega-3 – mastné kyseliny. Šetria cievy, znižujú riziko infarktu a trombózy.
6. Jedzte ovocie s obsahom látok, ktoré sú obsiahnuté aj v acylpyríne, napríklad marhule a jahody. Udržujú krv v dobrom stave.
7. Užívajte prírodný draslík a horčík, upravujú krvný tlak a posilňujú srdcový sval. Obsahujú ich napríklad banány, citrusové plody, paradajky, melóny, tmavá listová zelenina, zemiaky alebo slnečnicové semienka, orechy či mandle.
8. Doprajte si tzv. srdcový koktail. Vaše srdce potrebuje kyselinu listovú, vitamín A, C, E, horčík, selén a Q 10 (všetko dostať v lekárni, ale získate ich aj vhodnou kombináciou ovocia a zeleniny).
9. Jedzte cesnak. Chráni cievy pred usadeninami na ich stenách.
10. Dožičte si víno, ak vám chutí – s mierou. Striedmo piť (0,2 dcl) je zdravé, čo potvrdzujú aj najväčší kardiologickí experti. Najmä fenoly obsiahnuté v červenom víne sú dobré pre srdcové cievy.
Súvisiace články