Slovenský futbalový zväz (Úvodná stránka)

Vitajte na stránkach Slovenského futbalového zväzu.

 
 
 
 
 

January 27, 2015

V Senci prijímacie skúšky na školenie trénerov licencie UEFA "A" 2015

SENEC (SFZ) - 53 uchádzačov o trénerskú licenciu UEFA "A" absolvuje prijímacie skúšky

 
 
 
 
Snímka z prijímacích skúšok na školenie trénerov UEFA "A" licencia 2015. Senec, 27. január 2015.

Päťdesiattri adeptov trénerského remesla sa dnes zišlo v Senci v rámci prijímacích skúšok na školenie trénerov licencie UEFA "A" za rok 2015. Komisia v zložení Ján Greguš (technický riaditeľ  SFZ), Ján Rosinský (hlavný koordinátor SFZ), Zsolt Pakusza (manažér vzdelávania trénerov SFZ), Štefan Tarkovič (asistent trénera SR "A"), Martin Hasprún (manažér mládeže a rozvoja SFZ) a Ivan Kozák (prezident ÚLK), popriala zúčastneným úspešný priebeh prijímacích skúšok.

V rámci teoretickej časti absolvovali dopoludnia všetci uchádzači o štúdium písomný test, popoludňajšia praktická skúška sa bude týkať iba niektorých. "Tej sa nemusia zúčastniť tí, ktorí v minulosti preukázateľne pôsobili počas hráčskej kariéry v najvyššej, alebo v druhej najvyššej domácej či zahraničnej súťaži," povedal na úvod manažér vzdelávania trénerov SFZ Zsolt Pakusza. "Okrem toho hráči s reprezentačnými či ligovými skúsenosťami získajú tzv. bonifikačné body. Aj týmto spôsobom má UEFA, ÚLK a tiež technický úsek SFZ záujem vytvoriť určitú pozíciu tým, ktorí už vo vrcholovom futbale pôsobili."

Prvá časť písomných skúšok pozostáva z testu. "Pripravili sme 40 otázok, ktoré sú hodnotené podľa náročnosti jedným alebo dvomi bodmi. Na vypracovanie otázok je stanovený limit 90 minút. Praktická skúška popoludní pozostáva z hodnotenia požadovanej hernej vyspelosti hráča, ktorú posúdi príslušná komisia na základe výkonu v modelovanom zápase hodnotením splnil alebo nesplnil," komentoval pravidlá skúšok Zsolt Pakusza.

Medzi uchádzačmi o štúdium sme zahliadli viaceré známe tváre z futbalových trávnikov. Brankársku oporu fortunaligového ViOnu Zlaté Moravce Pavla Kováča, štrnásťnásobného reprezentanta SR a v súčasnosti obrancu druholigového Martina Michala Haneka, či opory petržalskej Artmedie v skupinovej fáze Ligy majstrov 2005/06 Branislava Obžeru a Branislava Fodreka"Rok pôsobím v Senci, zbieram prvé skúsenosti v úlohe asistenta trénera mužstiev do 17 rokov a do 19 rokov. Uvedomujem si, že hrať a trénovať sú dve rozdielne veci. Treba nájsť rovnováhu medzi odbornými vedomosťami a praxou. Keď sa tieto dve roviny skĺbia, môže sa človek posúvať ďalej a jedného dňa sa môže dočkať úspechu aj v trénerskej oblasti," povedal krátko pred písomným testom 4-násobný bývalý futbalový reprezentant Branislav Fodrek.

"Výsledky prijímacích skúšok budú známe približne o desať dní. Na ich základe vyberieme maximálne 20 uchádzačov, ktorí od marca absolvujú približne osem dvoj-trojdenných kurzov a štúdium zavŕšia vo februári 2016 záverečnou skúškou," doplnil na záver Zsolt Pakusza.